Πηγές - Μέσα
Δείτε καίγεται όλη η Ελλάδα! Παντού μάχες, παντού φωτιές!Πάρτε το κιάλι σας, δείτε και τρέξτε όπου χρειάζονται βοήθεια...
Μάχες
Ήρωες - Ηρωίδες
Για τους μικρους μας φίλους (Α΄και Β΄τάξη)
Πίνακες της Επανάστασης του 1821
23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1821
ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ
Οι μεγάλοι της ελληνικής Επανάστασης Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Νικηταράς γνωστός ως «Τουρκοφάγος», ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Αθανάσιος Διάκος και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, αποτέλεσαν τους πυλώνες της ελληνικής Επανάστασης. Ο ιστορικός Νικόλαος Μπουμπάρης αναλύει την προσωπικότητα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Απόγονος του Γεωργίου Καραϊσκάκη εξιστορεί για πρώτη φορά άγνωστες πτυχές αυτού του ήρωα, ενώ απόγονος του Νικηταρά περιγράφει τη ζωή του πιο ανιδιοτελή ήρωα, που αντί να βγάλει χρήματα στην Επανάσταση από τα λάφυρα, αυτός έδωσε τα πάντα στον Αγώνα κι έμεινε απένταρος.
Οι γυναικείες μορφές που κυριαρχούν στην Επανάσταση, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Ευανθία Καΐρη, η Λένω Μπότσαρη, οι Σουλιώτισσες και οι γυναίκες που θυσιάστηκαν στο Ζάλογγο, μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» της εκπομπής. Η καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου αναλύει τις προσωπικότητες των γυναικών και την συμβολή τους στον Αγώνα. Απόγονος της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας περιγράφει την ταραχώδη ζωή, τον χαρακτήρα και τη δολοφονία της προγόνου του. Η συγγραφέας Ελένη Κεκροπούλου μιλά για την πανέμορφη Μαντώ Μαυρογένους και τον αρραβώνα της με τον Δημήτριο Υψηλάντη. Ο Θεόδωρος Δράκος, Πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρίνας και η Αθηνά Κωνσταντάκη, Αντιδήμαρχος Πρέβεζας και αρχαιολόγος, περιγράφουν τις σκηνές από την θυσία των γυναικών του Ζαλόγγου.
Τα γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό το 1814, της μυστικής οργάνωσης που βοήθησε να φουντώσει η φλόγα της Επανάστασης, την ίδια χρονιά που η Ιερά Συμμαχία μέσα από το Συνέδριο της Βιέννης αποζητούσε τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Ρίχνει φως στη δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας, σε όσα οδήγησαν στη σύστασή της, τους ιδρυτές, τη δράση, τους περίφημους κώδικες επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της στα πρότυπα των τεκτονικών στοών και τους λόγους που εδραιώθηκε και εξαπλώθηκε. Γιατί ο Ιωάννης Καποδίστριας αρνήθηκε να ηγηθεί της Φιλικής Εταιρείας και τι οδήγησε τελικά τον Αλέξανδρο Υψηλάντη να αποδεχθεί την ηγεσία.